Version francophone | EFTC | IPBF-INFO | PROGRAMMA | GROEPEN | LOCATIES |CONTACT |FOTO-ARCHIEF | English version

| affichewedstrijd | Luk Vincentprijzen |

Beste vrienden,

Het Europees Figurentheater Centrum verhuist, de festival-subsidies verminderen …
toch kan het EFTC nog een International Puppetbuskersfestival 2014 aanbieden

Eerst en vooral hebben we de verhuis. De nieuwe stek wordt nu definitief "Het Groot Begijnhof Sint-Amandsberg", een locatie ons ter beschikking gesteld door het stadsbestuur Gent. Deze plek biedt heel wat mogelijkheden. Er is ruimte voor burelen en vergaderingen, een kleine archiefruimte, een binnenkoer die mogelijkheden heeft voor buitenvoorstellingen, en zelfs een kerk waar ook binnen voorstellingen kunnen geprogrammeerd worden. En dat alles op 200 meter van de bushaltes Dampoort. Dat loopt dus wel los.

Deze locatie is echter te ver van het centrum om onze binnenkoer, de oase van rust in de drukte van de Gentse Feesten, aan de Trommelstraat te vervangen.

Daarnaast is er het volledig nieuw subsidiereglement voor de Gentse Feesten. Wij hebben de oefening gemaakt op basis van wat op tafel lag. Voor ons festival zou het er op neerkomen dat wij amper genoeg middelen zouden ontvangen om de artiesten te eten te geven, te slapen te leggen en de catering voor onze medewerkers te betalen. We hebben het dan nog niet over honoraria van de poppenspelers, de transportkosten, de promotiekosten, en  zo meer.

In april wisten we  waarover we kunnen beschikken. Daardoor konden we tot dat ogenblik geen enkele groep definitief vastleggen. Onderhandeling met de schepen van feestelijkheden resulteerden dan toch nog in een subsidiebedrag dat ons toelaat om ons festival alsnog te redden. We zijn daar uiteindelijk blij mee, maar dat houdt toch in dat onze subsidies terugvallen op 54% van het bedrag waarop wij vorige jaren konden rekenen.

Daarom wordt het IPBF 2014 noodgedwongen een “light” versie.

We zullen dus enkel programmeren in de Gentse binnenstad namelijk  op de Korenmarkt, de Kalandenberg, de “Green” (grasveld aan de Stadshal kant Sint Niklaasstraat) en op de hoek Botermarkt/Belfortstraat voor het Stadhuis. Er komt dus geen programma op een gezellige binnenkoer. We zullen er alles aan doen om voor de editie 2015 hiervoor een oplossing te zoeken, maar het is vandaag nog te voorbarig om daar boute uitspraken over te doen. Ook in het aantal festivaldagen wordt noodgedwongen gesnoeid. We programmeren enkel in de weekends van de Gentse Feesten, op zaterdag 19, zondag 20, maandag 21juli (Nationale Feestdag) en op zaterdag 26 en zondag 27 juli. Gelukkig kon de dag die wij traditioneel aanbieden aan de kinderkankerafdeling van het UZ worden gered.

Tenslotte hebben we er voor gekozen dit jaar geen “Luk Vincentprijs” en “Luk Vincentprijs Jong Talent” uit te reiken. Ook hiervoor zullen we voor de editie 2015 een oplossing zoeken.

Ondanks deze “light” versie zijn we er toch in geslaagd om er een internationaal festival van te maken met groepen uit Frankrijk, Duitsland, Portugal, Hongarije, Rusland en uiteraard België. Grootse publiekstrekker wordt uiteraard Compagnie Pelele uit Frankrijk die met hun “Les funestes épousailles de Don Cristobal” vorig jaar de "Luk Vincentprijs 2013" wonnen.

Spannende tijden dus toch wel …

Top

Affichewedstrijd International Puppetbuskersfestival 2014

De jaarlijkse affichewedstrijd voor het International Puppetbuskersfestival is langzamerhand uitgegroeid van een bescheiden wedstrijd tot een gerenommeerde competitie, die inmiddels een examenopdracht is voor verschillende opleidingen Grafische Vormgeving. We hadden dit jaar dan ook een recordaantal van 109 inschrijvingen, waarvan uiteindelijk zo’n 75 deelnemers een ontwerp ingediend hebben.
Onze jury stond voor de moeilijke taak om uit de vele inzendingen een passend beeld uit te kiezen. De jury bestond dit jaar uit: Bavo Dockx (winnaar affichewedstrijd IPBF 2013), Luk De Bruyker (Theater Taptoe), Alain Verhelst (DRAAD-poppentheater Roeselare), Patrick Dekeyser (fotograaf) en Bart Beys (EFTC). Na veel wikken en wegen werd al snel duidelijk dat iedereen andere favorieten had. Uiteindelijk kon, met de hulp van de Raad van Bestuur van het EFTC, de knoop doorgehakt worden. Er werd gekozen voor een duidelijke en opvallende eyecatcher als affiche.

International Puppetbuskersfestival 2014

Het winnende ontwerp dit jaar is van het creatief collectief "What's in a name?". Zij wouden een affiche maken die opvalt tussen de jungle van affiches in het straatbeeld en opteerden zo voor een sprekend beeld, de hand is immers het basisinstrument in het figurentheater. Zonder manipulatie kan men de dode materie niet tot leven brengen. Het universele handgebaar staat voor liefde en symboliseert een kruisbestuiving tussen het theater, de vorm en de metier (met de hand gemaakt). Met de hand op het hart worden de mensen zo uitgenodigd om deel te worden van het festival. De smiley geeft het figurentheater een hedendaags en grensoverschrijdend cachet: in de hand lees je levensvreugde, niet gespeend van een dosis rock-‘n-roll. De kleuren zijn dan ook fel: rood op geel springt in het oog en gaat hand in hand met een typografie die "Schwung" ademt.

Top

De Luk Vincent prijzen 2013

Elk jaar wordt in het kader van het festival door een vakjury de Luk Vincent – prijs uitgereikt. De prijs, genoemd naar de figurenspeler Enzo Van Praet (artiestennaam Luk Vincent) die jarenlang met Theater Taptoe in binnen- en buitenland optrad, wordt geschonken door de familie Van Praet en is steeds een origineel kunstwerk. Sedert 2006 stelt de familie Van Praet een tweede prijs ter beschikking voor jonge talenten.de prijs Luk Vincent 2013 (r.) en de prijs Luk Vincent Jong Talent 2013

Dit jaar werd de prijs gemaakt door Maud Gerard van de Franse Figurentheatergroep DROLATIC INDUSTRY, ooit zelf winnaar van de Luk Vincentprijs in 2009. De jury dit jaar bestond uit 6 leden: (van links naar rechts: Guido Desimpelaere (muzikant en componist van figurentheatermuziek), Donald Hendrickx (docent Hogeschool Gent), Hilde Heijnen (actrice), Maud Gérard (Drolatic Industry), Francis Houtteman (Centre de la Marionnette de le Fédération Wallonie-Bruxelles), Béa Migom (free-lance journaliste en kenner van figurentheater).
Francis Houtteman werd tot voorzitter van de jury aangeduid.

 

De Luk Vincentprijs 2013

Het jury verslag:

Het scenario van deze voorstelling valt op door zijn heel vrouwelijke invalshoek, een fantastische opeenvolging van scènes, bijtende en soms zelfs harde humor en door zijn heel “marionetteske” ritmische overdrijvingen. De jury vindt de visuele zoektocht vol van verrassende technische ideeën erg geslaagd. Er is een mooi evenwicht tussen de bruitages en de muziek, die ten dienste staat van de actie.

En daarom gaat de Luk Vincentprijs 2013 naar Compagnie Pelele (Fr) met "Les funestes épousailles de don Cristobal"

De Luk Vincentprijs Jong Talent 2013

Het juryverslag:

We zagen een zeer hedendaagse voorstelling, een onderzoek naar de materie en haar expressiemogelijkheden. De jury was getuige van een nieuwe vorm van figurentheater waarin verschillende vormen van podiumkunsten samensmelten. De rijkdom aan beelden prikkelt de fantasie en maakt van de toeschouwer een acteur.

Daarom gaat de Luk Vincentprijs Jong Talent 2013 naar Nylon Challenge (Hu) met "The Miss{es}"

Top

IPBF spnosors NEBIM