Version francophone | EFTC | IPBF-INFO | PROGRAMMA | GROEPEN | LOCATIES |CONTACT |FOTO-ARCHIEF | English version

| toegangsprijzen | Luk Vincentprijzen |

Affichewedstrijd International Puppetbuskersfestival 2014

De jaarlijkse affichewedstrijd voor het International Puppetbuskersfestival is langzamerhand uitgegroeid van een bescheiden wedstrijd tot een gerenommeerde competitie, die inmiddels een examenopdracht is voor verschillende opleidingen Grafische Vormgeving. We hadden dit jaar dan ook een recordaantal van 109 inschrijvingen, waarvan uiteindelijk zo’n 75 deelnemers een ontwerp ingediend hebben.
Onze jury stond voor de moeilijke taak om uit de vele inzendingen een passend beeld uit te kiezen. De jury bestond dit jaar uit: Bavo Dockx (winnaar affichewedstrijd IPBF 2013), Luk De Bruyker (Theater Taptoe), Alain Verhelst (DRAAD-poppentheater Roeselare), Patrick Dekeyser (fotograaf) en Bart Beys (EFTC). Na veel wikken en wegen werd al snel duidelijk dat iedereen andere favorieten had. Uiteindelijk kon, met de hulp van de Raad van Bestuur van het EFTC, de knoop doorgehakt worden. Er werd gekozen voor een duidelijke en opvallende eyecatcher als affiche.

International Puppetbuskersfestival 2014

Het winnende ontwerp dit jaar is van het creatief collectief "What's in a name?". Zij wouden een affiche maken die opvalt tussen de jungle van affiches in het straatbeeld en opteerden zo voor een sprekend beeld, de hand is immers het basisinstrument in het figurentheater. Zonder manipulatie kan men de dode materie niet tot leven brengen. Het universele handgebaar staat voor liefde en symboliseert een kruisbestuiving tussen het theater, de vorm en de metier (met de hand gemaakt). Met de hand op het hart worden de mensen zo uitgenodigd om deel te worden van het festival. De smiley geeft het figurentheater een hedendaags en grensoverschrijdend cachet: in de hand lees je levensvreugde, niet gespeend van een dosis rock-‘n-roll. De kleuren zijn dan ook fel: rood op geel springt in het oog en gaat hand in hand met een typografie die ‘Schwung’ ademt.

Top

De Luk Vincent prijzen 2013

Elk jaar wordt in het kader van het festival door een vakjury de Luk Vincent – prijs uitgereikt. De prijs, genoemd naar de figurenspeler Enzo Van Praet (artiestennaam Luk Vincent) die jarenlang met Theater Taptoe in binnen- en buitenland optrad, wordt geschonken door de familie Van Praet en is steeds een origineel kunstwerk. Sedert 2006 stelt de familie Van Praet een tweede prijs ter beschikking voor jonge talenten.de prijs Luk Vincent 2013 (r.) en de prijs Luk Vincent Jong Talent 2013

Dit jaar werd de prijs gemaakt door Maud Gerard van de Franse Figurentheatergroep DROLATIC INDUSTRY, ooit zelf winnaar van de Luk Vincentprijs in 2009. De jury dit jaar bestond uit 6 leden: (van links naar rechts: Guido Desimpelaere (muzikant en componist van figurentheatermuziek), Donald Hendrickx (docent Hogeschool Gent), Hilde Heijnen (actrice), Maud Gérard (Drolatic Industry), Francis Houtteman (Centre de la Marionnette de le Fédération Wallonie-Bruxelles), Béa Migom (free-lance journaliste en kenner van figurentheater).
Francis Houtteman werd tot voorzitter van de jury aangeduid.

 

De Luk Vincentprijs 2013

Het jury verslag:

Het scenario van deze voorstelling valt op door zijn heel vrouwelijke invalshoek, een fantastische opeenvolging van scènes, bijtende en soms zelfs harde humor en door zijn heel “marionetteske” ritmische overdrijvingen. De jury vindt de visuele zoektocht vol van verrassende technische ideeën erg geslaagd. Er is een mooi evenwicht tussen de bruitages en de muziek, die ten dienste staat van de actie.

En daarom gaat de Luk Vincentprijs 2013 naar Compagnie Pelele (Fr) met "Les funestes épousailles de don Cristobal"

De Luk Vincentprijs Jong Talent 2013

Het juryverslag:

We zagen een zeer hedendaagse voorstelling, een onderzoek naar de materie en haar expressiemogelijkheden. De jury was getuige van een nieuwe vorm van figurentheater waarin verschillende vormen van podiumkunsten samensmelten. De rijkdom aan beelden prikkelt de fantasie en maakt van de toeschouwer een acteur.

Daarom gaat de Luk Vincentprijs Jong Talent 2013 naar Nylon Challenge (Hu) met "The Miss{es}"

Top

 

Toegangsprijzen

LOCATIES PRIJZEN

Europees Figurentheatercentrum
Trommelstraat 1
9000 Gent
+32 (0)9 223 12 15

Dagkaart kinderen (4-12) of korting/lid vriendenkring: 5 euro
Dagkaart volwassenen: 7,5 euro
Pin = Festivalpas (alle dagen toegang): 15 euro
Pin = Festivalpas korting/lid vriendenkring: 13 euro

festivalpas en dagkaart zijn vanaf zaterdag 1 juni te krijgen in voorverkoop bij Uitbureau Gent

Binnenstad  
Poort EFTC Trommelstraat gratis
Korenmarkt gratis
Kalandenberg gratis
Veldstraat gratis
Shoppingcenter Zuid gratis

top

IPBF spnosors NEBIM