Compagnie Areski (Fr)

“Millefeuilles”

Een wereld in zwart-wit
Tussen het nietige en het oneindige
Vanaf ouderdom tot bij de geboorte.

Millefeuilles is een voorstelling in de vorm van een reis doorheen installaties van papier. De duur van het bezoek wordt de toeschouwer geanimeerd door kleine figuren.

Door verschillende technieken te gebruiken (pop-up, Kirigami, schaduwspel, …) worden de installaties in levend en in de ruimte gebracht. Ze tonen de verschillende mogelijkheden om met papier te werken. Er is  de wil om ontmoetingspunten te creëren tussen de wereld van prentenboeken en een moderne vorm van papierentheater.

Gedurende deze reis zullen vijf kleine geanimeerde figuurtjes ontstaan. Ze vertellen gekke en tragi-komische verhaaltjes  over eenzaamheid en alle mogelijke middelen om eraan te ontsnappen. Als weerklank van de tentoongestelde werken, hemelen de geanimeerde figuurtjes de materialiteit van het boek op als zijnde de plastische en verhalende steun. Zij onderzoeken de grens tussen onbeweeglijkheid en beweging.

De techniek van het manipuleren is gebaseerd op het principe van het beeldverhaal en de tekenfilm: een geheel van vaste beelden waarvan de aaneenschakeling een voortdurende beweging meebrengt. Als deze opeenvolgende beelden op de bladzijden van een boek worden gekleefd, dan zullen zij rechtop komen te staan vanaf het moment dat een bladzijde wordt omgedraaid.

www.cieareski.com